Naar een progressieve heropstart van de scholen?

Standaard

Blijven hopen dat scholen snel weer heropstarten op de manier zoals ze geëindigd zijn, lijkt me wat utopisch. Deze existentiële crisis laat niet toe dat we gewoon overgaan tot de orde van de dag. De macht van het oude denken regeerde, maar de context heeft het nu geforceerd. De leerkracht als keizer voor de klas krijgt nu een deuk. Gewoon de jaarplanning afwerken is geen optie meer. Examens laten doorgaan of uitstellen tot september of eventueel zelfs overslaan, vereist een herdenken van onze onderwijstheorie. Sommigen voeren de discussie wanneer de lessen hervatten alsof het een aan- of uitknop betreft. Maar zal dat zo gemakkelijk zijn? Hieronder lees je 3 invalshoeken.

1. Er zijn alleen nog leerkrachten en leerlingen, maar geen scholen

Corona slaat hard toe, ook in het onderwijs. Het moet gezegd dat niet alleen zorgpersoneel, maar ook onderwijsmensen uit de comfortzone moeten treden om relevant te blijven. We spreken – om te bedanken en waarderen – nogal vlug in algemene termen en vatten hiermee de gehele sector. Hoedje af! Vooral leerkrachten die de voorbije jaren hebben  geïnvesteerd om IT echt te integreren en onderwijs ‘anders’ in te richten, plukken daarvan vruchten. Het is allicht niet populair ook te wijzen op het feit dat er heel wat leerkrachten ’door de mand vallen‘ en blijkbaar onvoldoende digitale skills hebben om in deze tijden hun steentje bij te dragen. Net zoals sommige leerlingen van de radar verdwenen zijn, blijven sommige leerkrachten onder de maat. Deze catharsis zal ongetwijfeld een boost geven aan de opschaling van de digitaal-didactische kwaliteiten en andere manieren van slim organiseren op school.

Ofwel blijven de lessen geschorst. Dat is een beslissing van buitenaf die ons plots overkwam. We hadden geen andere keuze meer dan afstandsonderwijs. Onvoorbereid en toch de grootste omwenteling van de laatste jaren in onderwijs. Ongecoördineerd en rommelig schoot iedereen in gang. Als het zo doorgaat, vreest men door de onderhoudsmodus een verdere achteruitgang van de onderwijskwaliteit.  En waarom zou nieuwe leerstof in de vorm van begeleid zelfstandig leren tijdens die onderhoudsperiode niet kunnen? Indien de lessen normaal door waren gegaan, was ook dat vaak een onderdeel van de didactische aanpak. Proevertjes of pre-teaching moeten leerlingen prikkelen en ons vrijwaren voor een al te grote achterstand. Alles hangt natuurlijk af hoe dat wordt begeleid! Leerlingen en leerkrachten worden in die periode uitgedaagd in (zelf-)leiderschap en zelfsturing. Dat gaat bij de ene al beter dan bij de andere, afhankelijk van de maturiteit. Hoe lager de maturiteit (en competentie), hoe meer sturing eraan gegeven moet worden. In elk geval is het  een interessante leerperiode.

2. Terugkeer naar de scholen voor de periode van 13 maart 2020

Ofwel gaat de school terug open en lijkt het alsof alles gewoon eventjes heeft stilgestaan. De normaliteit van de dag keert terug. Dat scenario brengt een hele flow op gang van kinderen op straat, openbaar vervoer,… In de hectiek van alle dag ontstaan massa’s contacten waardoor generaties en de social distance niet langer kunnen gerespecteerd worden. Zelfs zonder  lockdown-light is dit een blijvend aandachtspunt. Een nieuwe piek kan grote gevolgen hebben.

Anderzijds hebben duizenden leerkrachten geproefd van nieuwe digitale tools, dat ik mij niet kan voorstellen dat ze deze allemaal opzij gaan zetten.

3. Social distance als uitgangspunt voor een progressieve opstart

Mij lijkt noch het één of het ander de voorkeur te krijgen. Het is een kans om onze wendbaarheid te tonen. Waarom zouden we niet nadenken om het systeem eventjes te herdenken? Een flexibel onderwijssysteem met community’s van leerlingen zou een herstart op een gecontroleerde manier mogelijk maken. Een werking die zowel aandacht heeft voor het excelleren van leerlingen als voor de (fysische en psychologische) gezondheid  van de mens. Dat laat een variëteit aan mogelijkheden toe. Iets wat past voor de regio of context van de school. Een complexe en diverse uitdaging kan maar opgelost worden door die variëteit toe te laten. Scholen worden zo echt lerende organisaties. Na verloop van tijd, regelmatige evaluatie en bijsturing ontstaat ’jouw school‘. De school moet opnieuw haar regie in handen nemen! Nood breekt wet. Denk creatief na hoe we de lessen kunnen herstarten zonder dat de leerlingen allemaal tegelijk op school aanwezig zijn, zonder dat elk vakleerkracht in het gewone lesrooster stapt, maar samen afspraken maakt om gemiste leerdoelen efficiënt en effectief te onderwijzen. Een manier van organiseren waarbij enkel kleinere groepen les volgen met voldoende fysische afstand van elkaar.

Het vraagt lef en moed van directie en leerkrachten om goede ideeën te laten doorgaan en niet onmiddellijk af te schieten. Er zijn redenen genoeg om iets niet te doen. Nu moeten we vooral iets wél doen! Laat ons proberen en later evalueren opdat we resultaten halen op een effectieve en efficiënte manier.

In de volgende blog doe ik een poging.

4 suggeties bij “Naar een progressieve heropstart van de scholen?

 1. Geert Van den Bossche

  inderdaad, we hopen met jou mee. Deze crisis biedt naar de toekomst toe innovatieve mogelijkheden die hun ingang kunnen krijgen bij een breed onderwijspubliek. Hopelijk wordt deze kans niet gemist

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad, Geert. Een externe shock brengt veel onevenwicht waarbij we allen even uit balans geraken en daardoor opnieuw moeten zoeken naar de dingen die werken. Allicht zullen we nog jaren moeten omgaan met virussen allerhande en nieuwe onzekerheden omarmen. Het luidt een nieuw tijdperk in, maar weten nog niet hoe alles er zal uitzien. Fijn om te reageren.

   Like

 2. Martine

  Om grote klasgroepen te vermijden en toch te kunnen opstarten zou ik opteren om met halve klasgroepen te werken, waarbij een helft van de klasgroep aanwezig is op school en de andere helft van de klasgroep thuis de nieuwe leerstof verder inoefent.
  Op die manier kunnen we de kinderen gespreid in de klas plaatsen en social distancy beter naleven. Met kleinere groepen in de klas kan er intenser aan de slag gegaan worden en worden noden vlugger opgemerkt.
  De kinderen blijven dichter opgevolgd worden, niemand blijft onder de radar.
  De sociale en emotionele ontwikkeling blijft gestimuleerd worden en er blijven kansen om ook hier in te blijven groeien.
  Er kan rekening gehouden worden met broers en zussen zodat de ouders toch de helft van de week ontlast kunnen worden.

  Like

 3. Dag Martine
  Dat is een goede suggestie en dit wordt ook in andere landen al toegepast. Het blijft natuurlijk wel zo dat het normale lesrooster niet kan doorgaan. Werken met halve groepen betekent dat de lessen meerdere keren worden gegeven. Dat zorgt er natuurlijk voor dat niet alle lessen kunnen opgesplitst worden en dus keuzes zullen gemaakt moeten worden. Welke leerstof, welk vak, welke opdracht? Maw we moeten terug naar onze kernopdracht en nagaan wat essentieel is. En is het dan eenvoudig te stellen dat we gewoon de klas moeten in 2 delen? Hoe doen we dit best? Of is het een opportuniteit om net meer te differentiëren en andere indelingen te hanteren? Sommige leerlingen kunnen bepaalde leerstof (zelfstandig) via afstandsonderwijs, anderen zullen een woordje extra uitleg nodig hebben. In mijn volgende blog(s) die ik verder een aanzet. Blijf alvast op de ingeslagen weg verder denken! Hou je gezond en dank voor de reactie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s